Blazersbende

De Blazersbende, samen muziek maken op school

De Blazersbende is een project voor de groepen 5, 6  en 7 van de basisschool in samenwerking met de plaatselijke muziekvereniging. Doel van het project is om kinderen op een actieve manier te laten kennismaken met een instrument in een blaasorkest en ze daarbij in contact te brengen met de muziekvereniging. Voor muziekverenigingen een unieke kans om zich te presenteren en de instroom van nieuwe leerlingen op gang brengen.

Samen muziek maken
Bij de Blazersbende gaan kinderen direct een instrument spelen, ook als ze dit nog nooit eerder gedaan hebben. Het blaasorkest wordt samengesteld uit klarinetten, altsaxofoons, trompetten en bariton/euphoniums, eventueel aangevuld met slagwerk.

Blazersbende op school
In 8 wekelijkse lessen van 1 uur wordt tijdens schooltijd een speciaal gecomponeerd stuk ingestudeerd dat vervolgens samen met de muziekvereniging kan worden gepresenteerd op een uitvoering. De eerste weken worden de lessen uitgesplitst in hout, koper en eventueel slagwerk. Deze lessen worden gegeven door 3 gediplomeerde muziekdocenten; één voor het koper, één voor de klarinetten/saxofoons en één voor het slagwerk. Zo snel mogelijk worden de groepjes bij elkaar gevoegd zodat een echt blaasorkest ontstaat. Het instuderen van de 3-delige compositie wordt ondersteund door een internetsite waar het stuk zowel met als zonder orkestbegeleiding te beluisteren is.

De rol van de vereniging
De instrumenten voor de Blazersbende worden beschikbaar gesteld door muziekvereniging. Bij de afsluiting van het project presenteert de Blazersbende zich samen met deze muziekvereniging tijdens een heus miniconcert. Het is ook mogelijk andere kinderen van de school bij het project te betrekken. Hiervoor kan het lied “Blaasmuziek is cool” ingestudeerd worden door kinderen die niet aan de Blazersbende meedoen. Er is een arrangement beschikbaar zodat de muziekvereniging dit lied kan begeleiden.

In 2011 : Nieuwe instrumenten, dankzij het Prins Bernhard Fonds Gelderland
De vraag van scholen uit de regio naar een Blazersbendeproject is in de afgelopen jaren steeds groter gworden. Sinds 2011 is er een volledige set instrumenten bijgekomen, zodat per jaar meer Blazersbendes kunnen worden uitgevoerd. Deze instrumenten konden worden aangeschaft dankzij een gulle bijdrage van het Prins Bernhard Fonds.

Blazersbende in de praktijk
De Blazersbende gaat de komende tijd van start bij scholen en muziekverenigingen in Beusichem, Varik, Dodewaard, Neerijnen, Herwijnen, Ochten en Haaften.

Meer informatie?
Het project is een samenwerkingsverband tussen het Servicepunt Amateurkunst en Kultuurkonnekt. Scholen kunnen de Blazersbende via Kultuurkonnekt afnemen. Als een school dit project wil starten dan zoekt het Servicepunt Amateurkunst contact met de plaatselijke muziekvereniging. Naast Blazerbende is er voor basisschoolleerlingen ook een kort lessenprogramma over blaasmuziek Windvlaag. Ook hier staat de samenwerking met de muziekvereniging centraal.

Muziekverenigingen kunnen voor meer informatie over Blazersbende contact opnemen met Hans van Gemert van het Servicepunt Amateurkunst, e-mail hvgemert@plantage.info.
Scholen kunnen contact opnemen met Miriam Koehoorn van Kultuurkonnekt, e-mail mkoehoorn@plantage.info.
Beide organisaties zijn bereikbaar via telefoonnummer (0344) 63 60 60.

 

Foto’s van de blazersbende lessen

Blazersbende clublied

Blaasmuziek is cool

Categorieën

< Terug naar het overzicht