Vrij Vertaald

Vrij Vertaald is een initiatief van Cultuurpact Rivierenland en wordt gecoördineerd door het Servicepunt Amateurkunst. In 2013 heeft Cultuurpact de opdracht gegeven om rondom de thema’s Welzijn, Cultuurparticipatie Ouderen en Cultureel Erfgoed  een project te ontwikkelen. Het Servicepunt Amateurkunst is met deze opdracht aan de slag gegaan en hieruit is het project Vrij Vertaald ontstaan.

In 2015 is het project Vrij Vertaald uitgevoerd in de 10 gemeenten van het Rivierenland. Gekozen is voor het thema “70 jaar bevrijding”. In elke gemeente is een startbijeenkomst geweest met een lezing rondom 70 jaar bevrijding in de desbetreffende gemeente. Hierin werd samengewerkt met het Regionaal Archief Rivierenland en lokale streekmusea. Aan het einde van deze bijeenkomst gingen  theatermaker Leslie Oostveen en schrijver Henk Fonteyn op zoek naar ouderen die hun eigen verhaal wilden vertellen. Uiteindelijk zijn hier 80 verhalen uit ontstaan die zijn gepubliceerd in 10  brochures.

Per gemeente werd er ook een school benaderd om als partner in het project te participeren. Leerlingen van het voorgezet- en basissonderwijs gingen op een kunstzinnige manier aan de slag met de verhalen van de ouderen. Dit resulteerde in een presentatie waarbij de ouderen aanwezig waren. Er zijn schilderijen gemaakt, liederen gezongen, clips opgenomen en nog veel meer. Dit hele proces is opgenomen op video en hieruit zijn 10 clips voortgekomen.

In 2016 krijgt dit project een vervolg in de vorm van een theatervoorstelling gebaseerd op de verhalen van Vrij Vertaald. Meer informatie over deze voorstelling is binnenkort te vinden op deze website.

1 Vrij Vertaald gemeente Tiel

Vrij Vertaald verhalen Tiel

2 Vrij Vertaald gemeente Zaltbommel

Vrij Vertaald verhalen Zaltbommel

3 Vrij Vertaald gemeente Culemborg

Vrij Vertaald verhalen Culemborg

4 Vrij Vertaald gemeente Geldermalsen

Vrij Vertaald verhalen Geldermalsen

5 Vrij Vertaald gemeente West Maas en Waal

Vrij Vertaald verhalen West Maas en Waal

6 Vrij Vertaald gemeente Neder-Betuwe

Vrij Vertaald verhalen Neder-Betuwe

7 Vrij Vertaald gemeente Buren

Vrij Vertaald verhalen Buren

8 Vrij Vertaald gemeente Neerijnen

Vrij Vertaald verhalen Neerijnen

9 Vrij Vertaald gemeente Lingewaal

Vrij vertaald verhalen Lingewaal

10 Vrij Vertaald gemeente Maasdriel

Vrij Vertaald verhalen Maasdriel

Categorieën

< Terug naar het overzicht