Windvlaag

Windvlaag, kennismaken met blaasmuziek op de basisschool

Muziekverenigingen zijn voor kinderen en volwassenen een leuke manier om dicht bij huis en samen met anderen muziek te maken.

Om kinderen meer te leren over het maken van (blaas)muziek en tegelijkertijd kinderen kennis te laten maken met de verenigingen en het verenigingslidmaatschap te stimuleren, is het project “Windvlaag” ontwikkeld. Windvlaag is voor verenigingen een unieke gelegenheid om in contact te komen met basisschoolleerlingen en samenwerking te realiseren met basisscholen.

Windvlaag op school
Windvlaag is een kort lessenprogramma over blaasmuziek voor leerlingen van groep 5 en 6 van de basisschool. Het project bestaat uit vier lessen over blaasinstrumenten en blaasmuziek. In de lessen zitten praktische opdrachten waarbij leerlingen ontdekken hoe blaasmuziek ontstaat, luisteractiviteiten, en informatie over de verschillende soorten instrumenten. De lessen worden tijdens schooltijd gegeven door gekwalificeerde muziekdocenten van de Plantage, het centrum voor de kunsten.

Verenigingsdeelname
Het project wordt afgesloten met een presentatie van blaasinstrumenten en slagwerk door leden van de muziekvereniging. Leden van de muziekverenigingen kunnen hun instrumenten op de school laten horen en de kinderen eventueel enthousiast maken om eens bij de vereniging te komen meedoen of luisteren.

Vervolg krijgen
Voor scholen zijn er rondom dit project verschillende middelen ter beschikking om met de eigen leerkracht het project uit te breiden of te verdiepen. Zo is er een dvd met een real-life soap, een memory-spel en een educatief muziekspel. Daarnaast kan de samenwerking tussen school en muziekvereniging een vervolg krijgen met het project Blazersbende.

Windvlaag in de praktijk
De Windvlaaglessen hebben inmiddels geresulteerd in samenwerking tussen scholen en muziekverenigingen in Tiel, Maurik, Dodewaard, Kesteren, Ochten en Beusichem.

Meer informatie ?
Het project is een samenwerkingsverband tussen het Servicepunt Amateurkunst en Kultuurkonnekt en is gebaseerd op het “Windkracht 6” lespakket van Kunstfactor. Scholen kunnen de Windvlaaglessen via Kultuurkonnekt afnemen. Als een school dit project wil starten dan zoekt het Servicepunt Amateurkunst contact met de plaatselijke muziekvereniging(en).

Muziekverenigingen kunnen voor meer informatie over Windvlaag contact opnemen met Hans van Gemert van het Servicepunt Amateurkunst, e-mail hvgemert@plantage.info.
Scholen kunnen contact opnemen met Miriam Koehoorn van Kultuurkonnekt, e-mail mkoehoorn@plantage.info. Beide organisaties zijn bereikbaar via telefoonnummer (0344) 63 60 60.

Categorieën

< Terug naar het overzicht